Wiza do Maroka i inne niezbędne dokumenty

wpis w: Maroko, Porady | 13

Czy Polacy mają obowiązek posiadania wizy do Maroka?

Polacy odwiedzający Maroko w celach turystycznych i przebywający na jego terytorium do 90 dni zwolnieni są z obowiązku wizowego. Jednak muszą spełnić pewne warunki, by bez problemów przekroczyć granicę.

 

Przede wszystkim:

  1. Musisz posiadać paszport ważny co najmniej 3 miesięcy od daty planowanego przyjazdu. Oznacza to, że jeśli planujesz wylądować w Maroku 1 stycznia 2017 roku Twój paszport powinien być ważny MINIMUM do 1 kwietnia 2017 roku. Pamiętaj też, aby Twój paszport był w dobrym stanie, celnicy mogą odrzucić  zniszczony, lub nieczytelny dokument.

 

  1. Przy przekroczeniu granicy władze mogą zażądać od Ciebie udokumentowania środków finansowych umożliwiających pobyt na terenie państwa (gotówka, karty kredytowe, wyciąg z konta itp.). W praktyce jednak nikt nigdy od nas takich dokumentów nie wymagał.

 

  1. Musisz zadeklarować w formie pisemnej przywóz dewiz w formie banknotów i/lub zbywalnych papierów na okaziciela, jeśli ich wartość przekracza 100 tysięcy MAD (9 tysięcy euro lub więcej), zamierzasz ponownie wywieźć przywiezione do Maroka dewizy lub rozważasz wpłacenie ich na swój rachunek bankowy otwarty w dewizach lub dirhamach wymienialnych w Maroku.

 

  1. Przekraczając granicę (zarówno w drodze do jak i podczas powrotu do domu) należy wypełnić formularz zwany FICHE D`EMBARQUEMENT, znajdziesz go w pomieszczeniu w którym są okienka odprawy celnej. Formularz zabierany jest podczas kontroli paszportowej. Poniżej zamieszczamy wyjaśnienia poszczególnych rubryk i przykładowy sposób właściwego wypełnienia formularza.

Co oznaczają poszczególne rubryki:

Tak powinniśmy wypełnić formularz FICHE D`EMBARQUEMENT:

 

Masz pytania dotyczące Maroka? Zadaj je na naszej grupie na fb: Maroko – co? gdzie? jak? za ile?

13 Responses

  1. Ania

    Male sprostowanie dla kogos komu uplywa termin waznosci paszportu i zaczal panikowac:) Bledne informacje dotyczace waznosci paszportu. Na oficjalnej stronie MSZ jak rowniez na glownej stronie Ambasady Polskiej w Rabat mozna sie dowiedziec, ze waznosc paszportu to minimum 3 miesiace a nie 6. Zamieszczam komentarz na wypadek gdyby ktos (tak jak ja) zagapil sie i odkryl 4 tyg przed podroza,ze paszport sie konczy za 5 miesiecy:)

  2. Joanna

    Dzień dobry,
    czy ta informacja odnośnie ważności paszportu co najmniej 3 miesięcy od daty planowanego przyjazdu, jest w 100% pewna? Pytam ponieważ na różnych stronach w internecie wyczytałam o terminie 6 miesięcy…
    Mój paszport ma ważność 4 miesiące i boję się, że będą jakieś problemy na lotnisku w Marrakeszu.
    Proszę o możliwie szybką odpowiedź, dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

  3. Zdzisław

    za ile można znaleść nocleg i czy warto wziąć namiot czy kupić na miejscu (i śpiwór)

Zostaw Komentarz