Wyprawy niekiedy wymagają specjalnych przygotowań np. przed zdobyciem Mont Blanc warto jest popracować nad kondycją i zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Przed wyprawą do Indii natomiast warto przejść solidny trening smaku. Tak, SMAKU! Jeśli nie akceptujesz pikantnych potraw padniesz tam z głodu lub w najlepszym przypadku każdy posiłek będzie dla Ciebie drogą przez mękę. W słowiańskiej skali ostrości, gdzie 1 to „dobre, zjem dużo” a 10 to „mam w ustach piekło” oceniam na 6-8 (Jasiek ocenia na 1-3, ale on wygląda jak hindus, więc jego opinia się nie liczy). No dobrze, troszkę przesadzam, bo pośród tych wszystkich ryjowypalaczy znajdzie się coś, co nawet taki wrażliwy jęzor jak mój jest w stanie zaakceptować. Jedna z takich potraw to mój ulubiony palak paneer, czyli ser paneer w sosie szpinakowym.
Jesteście ciekawi jak smakuje?
Oto prosty przepis na palak paneer:
Produkty:
-200 g sera paneer – przepis na ser znajdziecie TUTAJ
-300 g szpinaku baby
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki masła
-1 mała cebula
-1 zielona papryczka chili
-1 pomidor bez skórki
-pół łyżeczki chili
-pół łyżeczki ziaren kolendry
-pół łyżeczki kminu rzymskiego
-pół łyżeczki kurkumy
-pół łyżeczki soli
-200g śmietany 18%
-kawałek świeżego imbiru (ok 1-2cm)
Przygotowanie:
-szpinak umyj i wrzuć do gotującej się wody na 3 minuty. Odcedź i zetrzyj w blenderze na gładką, jednolitą masę. Odstaw
-wrzuć papryczki chili, ząbki czosnku, imbir i pomidora do blendera i również zetrzyj na gładką masę
-cebulę zeszklij na patelni, dodaj do zmiksowanych warzyw i połącz składniki za pomocą blendera
-ser paneer pokrój w kostkę i podsmaż na maśle aż do uzyskania jasnobrązowego koloru
-pastę pomidorową wrzuć na oddzielną patelnię, chwilę gotuj mieszając, następnie dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj
-gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż olej oddzieli się od sosu
-dodaj szpinak i od czasu do czasu mieszaj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż sos zacznie bulgotać
-dodaj śmietanę, zamieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut
na koniec wrzuć ser paneer wraz z masłem na którym się smażył i duś przez 5 minut
Palak Paneer podawaj z pieczywem.
SMACZNEGO! 🙂