Czym smakuje Maroko?

Maroko jest zawsze idealnie przyprawione, sycące i smaczne. Czasem lekko przesłodzone, ale bez tej słodyczy czegoś by mu brakowało.

Podczas trekkingu w przepięknej dolinie Dades (relacja niebawem na blogu) uczestniczyliśmy w przygotowaniu tradycyjnej marokańskiej potrawy zwanej tadżin, którą wykonuje się w specjalnym, glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Kucharze z nas kiepscy, ale całe szczęście nad wszystkim czuwał nasz kolega Mohamed. 🙂




Oto przepis na marokański tadżin z wołowiną i warzywami.

Składniki kupione na pobliskim suku:

oliwa
400 g wołowiny
1 pomidor
2 większe ziemniaki
3 średnie marchewki
1 duża, czerwona cebula
1 zielona papryka
przyprawa do tadżina – mieszanka 7 przypraw

 

Domyślamy się, że nie każdy ma w domu tadżin, ale danie można też wykonać w garnku lub głębokiej patelni. Przyprawa zaś jest do kupienia np. na Allegro.

 

  • Najpierw zakupy!

web_JAN_8251 web_JAN_8262

 

  • Opalamy paprykę na ogniu, by łatwiej było pozbyć się gorzkiej skórki.

web_JAN_8525

 

  • Mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia.

web_JAN_8522

 

  • Pół cebuli kroimy w krążki i obkładamy nią mięso, drugą połowę kroimy w pióra i wrzucamy do naczynia. Dolewamy trochę oliwy i obsypujemy obficie przyprawą. Następnie dusimy, aż cebula zmięknie. Co jakiś czas mieszamy.

web_JAN_8531

web_JAN_8552

 

  • Zeskrobujemy skórkę z papryki, obieramy marchew i ziemniaki. Ziemniaki kroimy w plastry, zaś marchew i paprykę w podłużne paski. Gdy cebula będzie już miękka, układamy kawałki marchwi promieniście, na kształt kopca, tak by stykały się na jego wierzchołku.

web_JAN_8558

 

  • Między marchwią kładziemy plastry ziemniaków i paprykę. Zamykamy naczynie. WAŻNE! na pokrywce kładziemy pomidora, by o nim nie zapomnieć 🙂

web_JAN_8565

web_JAN_8571

 

  • Idziemy na pyszną berberyjską herbatę zwaną również berberyjską whisky (powinni tego zabronić, bo człowiek się napali, a tu okazuje się, że to bez alkoholu).

web_JAN_8579

 

  • Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidora pokrojonego w plastry.

web_JAN_8572

 

  • Idziemy na kolejną szklankę berberyjskiej herbaty.

web_JAN_8581

 

  • Gdy dzbanek z herbatą zostanie opróżniony idziemy po kolejny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy wszystkie warzywa w naszym tadżinie są już dostatecznie miękkie. Po kolejnej szklance herbaty zdejmujemy tadżin z ognia, całość delikatnie oprószamy przyprawą, bo jak wiadomo, przypraw nigdy za dużo!

 

  • Nie potrzebujemy sztućców ani talerzy (mniej zmywania!) Jemy rękami prosto z tadżina przy pomocy tradycyjnego marokańskiego chleba zwanego khobz.

web_JAN_8647 web_JAN_8650

 

SMACZNEGO <3

Zostaw Komentarz